Brașovul și împrejurimile sale sunt o comoară pentru iubitorii de istorie și arhitectură medievală. Fascinantele biserici fortificate se datorează sașilor veniți în Ardeal începând cu secolul XIII. Noile așezări trebuiau apărate, astfel încât bisericile sătești erau inițial construite pe dealuri. Treptat, s-a pus un accent deosebit pe șanțuri, palisade, ziduri circulare și turnuri de apărare. Interiorul zidurilor a început să adăpostească încăperi, hambare și alte necesități pentru ca sătenii să poată rezista asediilor.
Ce biserici fortificate să vizitezi în împrejurimile Brașovului?
PREJMER
Inclusă în patrimoniul UNESCO, Biserica Evanghelică de la Prejmer merită să intre în lista de obiective a oricărui practicant de turism cultural. Unică în România prin cele 3 stele cu care a fost notată în ghidul Michelin, biserica este înconjurată de un zid de 3-4 metri grosime, înauntrul căruia se găsesc încăperi în care încă se poate intra, una dintre ele adăpostind și un mic muzeu. Emblematic pentru biserică este altarul triptic, ce înfățișează Patimile Domnului, și care este cel mai vechi din Ardeal. Construită de Cavalerii Teutoni în secolul al XIII-lea, biserica este înconjurată de ziduri masive și camere de provizii. Pasionații de curiozități vor avea plăcerea de a descoperi, de asemenea, istoria „pietrei rușinii”.
CODLEA
Intrând în Biserica Evanghelică Fortificată din Codlea, privirea vizitatorului rămâne pironită în tavanul casetat, pictat în secolul XVIII și deosebit de bine conservat. Interesantă este și istoria celor 3 clopote, care sunau în acordul Do major și care au fost topite pentru fabricarea de arme în Primul Război Mondial.
CRISTIAN
Cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Interiorul bisericii este segmentat de perechile de piloni ce susțin arcele dublouri și calotele a vela. Biserica este înconjurată de un zid dublu de incintă, care timp de trei secole a fost construit, extins și prevăzut cu nouă turnuri de apărare, din care s-au păstrat doar opt.
HĂRMAN
Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman impresionează prin zidurile impunătoare, cele 7 turnuri de apărare și turnul-clopotniță vizibil la distanță, având 56 de metri. Biserica-cetate merită vizitată, date fiind istoria sa ce se leagă de cea a Cavalerilor Teutoni, pictura murală din turnul-capelă deosebit de bine conservată și concertele din cadrul festivalului anual Muzica Barcensis, care ajunge anul acesta în biserica din Hărman pe 20 August.
CINCU
Construită pe un deal, în Biserica Fortificată de la Cincu vei descoperi povestea ,,temnițe matrimoniale”, a tunelului secret de sub altar, dar si alte legende care se împletesc cu bogata istorie a locului.
VISCRI
Faimos pentru vizitele Regelui Charles, satul Viscri impresionează prin biserica fortificată foarte bine conservată. Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta este în continuare bine apărată de privirile din exterior de zidurile înalte, cu o mulțime de turnuri și bastioane. Biserica fortificată din Viscri este un lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România. A fost construită de comunitatea germană, sașii transilvăneni, într-un moment în care zona aparținea Regatul Ungariei. Inițial romano-catolică, biserica fortificată a devenit luterană după reforma protestantă.
GHIMBAV
Biserica Evanghelică din Ghimbav seduce privitorul prin ceva deosebit: picturile din interior abundă de motive florale și culori vii, vesele, care contrastează puternic cu stilul sobru, tradițional al picturilor religioase.
Recomandăm vizitarea cât mai multor biserici fortificate din Brașov și zona Ardealului.