Cazanele sunt un sector din defileul Dunării, la trecerea prin Munții Carpați și este considerată una dintre cele mai frumoase zone din România, plină de vegetație și liniște. Au o lungime de circa 9 km lungime și sunt împărțite în două: Cazanele Mari și Cazanele Mici. În unele locuri Dunărea se îngustează îngreunând navigația,iar în această porțiune, fluviul este flancat de ziduri înalte, drepte, ce se apropie până la 230 m unul de altul. Înainte de construirea barajului de la Porțile de Fier I, viteza apei creștea foarte mult. Dunărea era mult mai învolburată și producea în această zonă vârtejuri la suprafață, îngreunând navigația. Uneori apa dădea senzația că fierbe, ca într-un cazan, de unde și denumirea zonei.
La Cazanele Dunării pot fi găsite mai multe obiective turistice. Poți admira peisaje pitorești, poți vizita peșteri sau mănăstiri, te poți plimba cu barca sau poți face scurte trasee montane care îți vor oferi priveliști de neuitat.
O croazieră în zona Cazanelor Dunării include vizitarea obiectivelor turistice, dintre care vă recomandăm: Chipul lui Decebal, Golful Dubova, Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Golful Mraconia, Tabula Traiana, satul Eibenthal – un sat al minorității cehe în care infracționalitatea este zero, satul Șvinița – tărâmul românesc al smochinilor.
Pe o rază de 100 km de Clisura Dunării mai pot fi vizitate, satul Rudăria – satul celor 9 mori de apă dacice, satul Densuș – cu celebra și misterioasa biserică de piatră construită de sciitorul și istoricul Aron Densușianu, cascada Bigăr, Mănăstirea Prislop precum și Muzeul Hidrocentralei Porților de Fier I.
Cel mai cunoscut, este chipul lui Decebal sculptat în stâncă, care este cea mai mare sculptură din Europa, având 55m înălțime și 25m lățime.
Peștera Ponicova, săpată la trecerea Dunării prin masivul Ciucarul Mare, este cea mai mare din întreg Defileul Dunării. Galeriile sale însumează peste 1,5 km lungime. Poate fi accesată atât de pe uscat, cât și de pe Dunăre cu barca. Este cunoscută și drept Peștera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc aici.
Spre deosebire de Peștera Ponicova, Peștera Veterani se poate vizita doar pe apă, despre care se spune că este prima cartografiată Mondial.
Mănăstirea Mraconia se află foarte aproape de Chipul lui Decebal. În primul rând trebuie să știi că aceasta este mănăstirea nouă. Vechea mănăstire medievală Mraconia se află sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier, fiind înghițită de acesta, ca multe altele. Ruinele ei mai pot fi observate când nivelul apei este foarte scăzut. Noul lăcaș de cult a fost ridicat în 1993 deasupra apei, fiind susținut de piloni de beton. Aici se afla în trecut un fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre, construit deoarece relieful din zonă nu permitea trecerea a două vase simultan.
Peisajele din această zonă sunt de-a dreptul fermecătoare, iar felul cum Dunărea curge printre pereții munților stâncoși îți taie respirația Asadeci, explorează una dintre cele mai frumoase zone ale României.