Câteva trasee ce merită descoperite Transalpina și Transfăgărășanul!
Destinații de călătorie

Câteva trasee ce merită descoperite Transalpina și Transfăgărășanul!

Transalpina și Transfăgărășan sunt două șosele ”la înălțime”, ce străbat Munții Carpați.
Transalpina are 148 km și face legătura între localitatea Novaci din Gorj și localitatea Sebeș din Alba, traversând Munții Parâng din Carpații Meridionali, fiind și cel mai înalt drum rutier din România, cu punctul cel mai înalt la Pasul Urdele, la 2145 m.
Transfăgărășanul are 90 km, traversează Munții Făgăraș din Carpații Meridionali, leagă Muntenia de Ardeal, și trece prin județele Argeș și Sibiu. Altitudinea maximă atinsă este de 2042 m la Bâlea Lac, ceea ce face din Transfăgărășan al doilea cel mai înalt drum din România, după Transalpina.
Vă vine să credeți sau nu, anul acesta se împlinesc 51 de ani de la inaugurarea oficială a Transfăgărășanului. Construit în doar 4 ani în perioada 1970-1974, drumul a suplinit inițial o nevoie strategică, deoarece Ceaușescu a demarat lucrările în urma invaziei sovietice în Cehoslovacia, vrând să înlesnească deplasarea trupelor între regiunile istorice Valahia și Ardeal, în eventualitatea unei agresiuni.

În prezent, pitorescul drum montan este recunoscut internațional, fiind adesea menționat ca unul dintre cele mai frumoase din lume. Drumul șerpuiește prin peisaje uimitoare, inclusiv chei adânci, păduri dese și pajiști alpine pitorești.

Una dintre cele mai cunoscute atracții ale Transfăgărășanului este Lacul Bâlea, situat la o altitudine de 2.034 m. Acesta este un lac glaciar care vă va impresiona prin relieful specific montan – morene, terase și văi în formă de „U” – și care vă va permite și întâlnirea cu fauna sprintenă specifică zonei, caprele negre ce se cațără adesea pe pereții aproape verticali ce înconjoară lacul.

De asemenea, minunile inginerești ale drumului includ numeroase tuneluri, viaducte și poduri care au fost construite pentru a traversa terenul dificil. Unul dintre cele mai emblematice repere de-a lungul Transfăgărășanului este Barajul Vidraru, o structură impunătoare care creează un lac de acumulare cu același nume. Barajul oferă vederi spectaculoase, mai ales pentru cei ce doresc să dea o tură cu vaporașul sau caiacul. Turiștii pot cere și o oprire la Cascada Călugărița, interesantă prin faptul că se varsă direct în lac. Fascinantă este și povestea dispariției sub puhoaie a unei porțiuni cândva pline de viață a satului Cumpăna, în momentul în care s-a realizat inundarea controlată ce a dat naștere lacului.

Alte obiective de neratat în preajma traseului sunt Mănăstirea Curtea de Argeș, Cetatea Poenari, Statuia lui Prometeu, Cascada Capra, Vf. Vânătarea lui Buteanu sau Muzeul Etnografic „Badea Cârțan”. Iar lista nu ar putea fi completă fără menționarea Hotelului de Gheață, faimosul obiectiv sculptat de meșteri locali, în fiecare iarnă, din blocuri de gheață scoase din Lacul Bâlea.

Drumul rutier poate servi și ca punct de plecare pentru multiple opțiuni de recreere, precum tiroliana, telecabina Bâlea, traseul montan din canionul Valea lui Stan sau târgul de bunătățuri tradiționale de lângă Cabana Bâlea Lac. Pasionații de ciclism pot profita de pe urma peisajului fermecător și parcurgând drumul pe două roți.

Datorită naturii sinuoase și a pantelor abrupte, Transfăgărășanul este cel mai accesibil în lunile de vară, de obicei de la sfârșitul lunii iunie până în octombrie. Iarna, în funcție de condițiile meteorologice, drumul este închis pe anumite porțiuni, iar accesul la cabane sau la Hotelul de Gheață se realizează fie pe porțiunile de drum dezăpezite, fie cu telecabina.

Transalpina oferă acces la mai multe puncte de interes:

Stațiunea Rânca este o stațiune de schi situată la altitudinea de aproximativ 1.600 m, foarte populară printre turiști atât vara, cât și iarna. Lacul Vidra un lac de acumulare situat lângă Obârșia Lotrului perfect pentru activități de pescuit, drumeții și plimbări cu barca. Pasul Urdele: Cel mai înalt punct al șoselei, oferind panorame spectaculoase asupra Munților Parâng.

Obârșia Lotrului un punct important de legătură între Transalpina și Valea Lotrului.

Stâna Ștefanu: O stână tradițională situată de-a lungul drumului, unde turiștii pot experimenta viața pastorală și pot degusta produse locale, precum brânza de oaie.

Așadar, vara asta este momentul perfect pentru a (re)parcurge fermecătoarele unduiri ale Transalpinei și Transfăgărășanului!

 

 

 

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles