Maramureșul cu obiectivele lui autentice
Destinații de călătorie

Maramureșul cu obiectivele lui autentice

Situat în partea nord-vestică a României, Maramureșul este locul unde tradițiile strămoșești, portul popular și arta veche se păstrează ca nicăieri în altă parte a țării. Arhitectura maramureșeană tradițională, ocupă un loc însemnat în arta prelucrării lemnului din România și Europa, originalitatea satelor din zonă constând în porțile sculptate și peste 50 de biserici din lemn, dintre care 8 au fost incluse în lista monumentelor din patrimoniul UNESCO. Atât de mult a fost folositã tehnica cioplitului în lemn, încât aceasta a ajuns la nivel de artã. Multe biserici din lemn pãstreazã picturi vechi, icoane pictate pe lemn și sticlã, cãrți foarte vechi.
Zona oferă foarte multe locuri care merită să fie vizitate, dintre care vom aminti câteva:

Cimitirul Vesel din Săpânța este unic în lume, uluind prin originalitatea sa, fiind faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective. Pe lânga Biserica Sfântul Arhanghel Mihail, Săpânța se mândrește cu o biserică înaltă de 77 de metri, construită din piatră și cărămidă, în incinta Cimitirului Vesel.

Biserica Mănăstirii Săpânța Peri are 75 m și este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Doar crucea din vârf măsoară 7 m iar pentru realizarea ei s-au folosit aproximativ 4 kg de foiță de aur. Situată în inima Parcului Dendrologic „Livada”, a cărui suprafață depășeste 22 ha, mănăstirea Săpânța Peri a fost construită în 1997. Nu mai puţin de 400 de metri cubi de lemn de stejar au fost folosiți de meșteri pentru construcție.

Mănăstirea  Bârsana intră in topul celor mai înalte construcții de acest tip din Europa, fiind un excepțional punct de belvedere la 62 m. Reprezintă un complex monahal remarcabil, prin faptul că aici este concentrată arta cioplitului în lemn din Țara Maramureșului. Mănăstirea cuprinde mai multe construcții, toate realizate cu mult gust, sub îndrumarea stareței Filofteia Oltean.

Valea Vaserului, cu puncte centrale de interes precum oraşul Vişeu de Sus şi mocăniţa, este una dintre principalele atracţii turistice din Maramureş. Zona se bucură de un cadru natrural pitoresc, nepoluat, cu forme de relief spectaculoase poate fi astfel valorificată în turismul de odihnă şi relaxare, drumeţii, escalade, interes stiinţific, dar şi prin multiplele posibilităţi de agrement şi relaxare pe care le oferă. Una dintre cele mai importante valori culturale şi tehnice ale ţării, Mocăniţa de la  Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume.
Sighetu Marmației este situat în partea de nord a Maramureșului fiind multă vreme cel mai important centru cultural al zonei. Muzeul Maramureșului reprezintă obiectivul turistic central, cu cea mai importantă secție de etnografie care expune  unelte și instalații legate de principalele meșteșuguri tradiționale (unelte agricole, unelte legate de arta țesutului, cergi, icoane, măști, ceramică).
Ieud este una din cele mai vechi așezări ale Maramureșului, locuită din timpuri străvechi de dacii liberi și de romani. Biserica din dealul Ieud, denumită și Biserica din Deal sau Biserica Balcului, este considerată ca fiind cea mai veche construcție de acest fel din Maramureș (1364).
Țara Maramureşului este o invitaţie la o experienţa turistică autentică, aproape de oamenii locului şi de stilul lor de viaţă.

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles