Obiceiurile Junilor Brașoveni în Săptămâna Mare și Duminica Tomii
Știați că?Experiențe

Obiceiurile Junilor Brașoveni în Săptămâna Mare și Duminica Tomii

Obiceiurile junilor brașoveni din Săptămâna Mare și Duminica Tomii sunt unele dintre cele mai spectaculoase și păstratetradiții românești, cu rădăcini adânci înistoria comunității din Șcheii Brașovului. Ele îmbină ritualuri creștine cu elemente păgâne și cavalerești, transformând Brașovul, an de an, într-o adevărată scenă de patrimoniu viu. Transmise din tată-n fiu, păstrate cu sfințenie și respectate cu solemnitate, aceste obiceiuri transformă Brașovul, în fiecare primăvară, într-un spectacol al tradiției, al identității și al spiritului românesc.

Cine sunt Junii?
Junii Brașoveni

Junii Brașovului sunt tineri necăsătoriți originari din vechiul cartier Șcheii Brașovului – o comunitate cu rădăcini adânci în istoria românească a orașului. De-a lungul anilor, tradiția a evoluat, iar astăzi există mai multe cete de juni, organizate după statut (necăsătoriți, căsătoriți), vârstă sau zonă: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Roșiori, Albiori, Curcani, Dorobanti, Brașovecheni și Junii din Cetate. Fiecare ceată are propriile simboluri, costume și steaguri, însă toate participă la aceleași ritualuri, unite de același respect pentru tradiție.

În Săptămâna Mare: pregătirea cu rânduială și solemnitate

Pe parcursul Săptămânii Mari, junii (tinerii necăsătoriți din Scheii Brașovului) se pregătesc pentru evenimentele solemne și festive ce urmează. Pregătirile sunt minuțioase și respectă un calendar tradițional:

În Joia Mare, junii își curăță și își pregătesc straiele populare, în special costumele de sărbătoare brodate cu migală și păstrate din generație în generație. Se lustruiesc cizmele, se curăță straiele – cămășile albe din pânză de casă, brâiele roșii late, sumanele grele, pălăriile negre decorate cu flori naturale sau panglici, se verifică pistoalele decorative și se pregătesc steagurile fiecărei cete de juni. Steagurile sunt obiecte de patrimoniu – mari, brodate manual, cu simboluri tradiționale românești, fluturate de către stegarul cetei în timpul întregii procesiuni.

Junii Brașovului - Obiceiuri

În Vinerea Mare, nu se muncește și se respectă liniștea, în spiritul sărbătorii religioase. Totuși, e un moment de reculegere și spiritualitate, în care junii participă la Denii în vechea Biserică Sfântul Nicolae din Șchei,  și la alte slujbe bisericești. Este o zi în care liniștea devine formă de respect și comuniune.

Duminica Tomii: Coborârea Junilor în Cetate

Punctul culminant al tradiției este Duminica Tomii, adică prima duminică după Paște. Atunci are loc „Coborârea Junilor în Cetate”, una dintre cele mai spectaculoase parade de tradiție românească.

Dimineața devreme, junii se adună în Piața Prundului, în fața Bisericii Sf. Nicolae. Fiecare june este îmbrăcat în costumul său tradițional, iar caii – aleși cu grijă, îngrijiți impecabil – sunt împodobiți cu ciucuri, oglinzi și panglici colorate. Fiecare grup de juni este condus de un stegar care poartă un steag mare, brodat cu simboluri vechi românești.
Procesiunea pornește apoi prin Poarta Șchei, se continuă pe străzile orașului vechi și ajunge în Piața Sfatului, unde mii de localnici și turiști așteaptă spectacolul.

News - The oldest and most well-known tradition in Brasov is "Junii Brasovului" - Touring Romania - Private Guided Tours in Romania

După parada din oraș, junii urcă din nou spre Șchei, unde are loc un ritual arhaic de sărbătoare la „Pietrele lui Solomon” — un loc legendar de la marginea pădurii. Acolo, au loc jocuri tradiționale, hore, strigături și voie bună. Aici are loc o adevărată sărbătoare câmpenească. Totul se petrece în mijlocul naturii, într-un peisaj splendid, în care muntele și pădurea par martori tăcuți ai unei tradiții ce nu s-a pierdut.

Brașovul reușește, prin Junii săi, să oprească timpul, măcar pentru o zi, și să arate cine suntem, de unde venim și ce înseamnă să păstrezi vie o moștenire.

Dacă e primăvară în Brașov, e timpul Junilor.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles