Casa săsească a Regelui Charles al III-lea din Viscri, devine galerie de artă până la finalul lunii octombrie. Șura reconvertită a proprietății tradiționale săsești, își așteaptă vizitatorii cu o expoziție inedită de fotografie. Evenimentul are ca tematică „orașul Copșa Mică, între comunism și democrație”. Expoziția temporară aduce în fața publicului o selecție de 42 de fotografii realizate pe parcursul vizitelor sale în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii următori, de către fotograful britanic Barry Lewis. „The Darkness Within” este cea de-a doua expoziție a fotografului britanic în Casa Regelui Charles al III-lea din Viscri, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artiști români.
Casa din Viscri găzduiește alte două expoziții speciale, cu accent pe conservarea florei spontane și a patrimoniului construit: expoziția de artă florală și carte botanică Transylvania Florilegium și expoziția de fotografie „Zburând peste Transilvania.
Casa de la Viscri era alcătuită inițial din două case de locuit, anexe, șură și grădină de legume, dar a suferit modificări respectând tradiția locală, șura fiind transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea. Ulterior, bucătăria a fost adaptată la standarde moderne, iar în pod s-au amenajat două dormitoare. Reparațiile și restaurarea gospodăriei au început în anii 2000. Inițial, doar fațada trebuia restaurată, însă iarna grea din 2001 și-a pus amprenta asupra locuinței, iar o bună parte din ea s-a prăbușit. Deodată, proiectul a căpătat proporții mult mai mari, iar reconstrucția și restaurarea au devenit prilejuri de predare și învățare a tradiționalelor tehnici de construcție.
Astăzi, The King’s House are șapte camere duble cu baie, o sufragerie, un living și o bucătărie, iar decorul este inedit. Turiștii vor descoperi o gospodărie săsească simplă, tradițională unde pot degusta produsele locale. În timp ce se plimbă prin grădini, vizitatorii vor afla informații despre școlile de vară organizate de Fundația Prințului de Wales din România în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), precum și despre un proiect special de grădinărit implementat pentru copiii din sat.
Casa de la Viscri 163 este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, care organizează aici ateliere de restaurare tradiţională şi de ţesut, precum şi cursuri de agricultură. De-a lungul timpului, Fundația a restaurat o parte din biserică și cel puțin 50 de fațade, hambare, ziduri și clădiri din acest sat frumos intact. Magazinul de suveniruri aduce în prim plan o selecție de produse de la artiști și artizani locali.
Mulți turiști români și străini au trecut pragul casei regelui. Cea mai mare parte a profiturilor generate de casă se întorc direct în comunitate. Din acești bani, se acoperă o parte din costurile acțiunilor de curățenie a satului, de protejare de traficul auto sau de tipărire a hărților turistice. O mare parte din fonduri se duc către proiectele pentru copiii din Viscri: micii grădinari vor avea ocazia să călătorească în Anglia, pentru a vizita grădinile de acolo ale Majestății Sale, iar echipa de ciclism din sat va a avea o parte din cheltuielile de dotare și pregătire pentru competiții acoperite. Totodată s-au plantat pe străzile din Viscri peste 100 de puieți din soiuri tradiționale de peri, pentru a continua această tradiție specifică satelor săsești.
Satul Viscri a început să devină cunoscut românilor și străinilor, începând cu sfârșitul anilor ’90, atunci când Charles, pe atunci prinț moștenitor, făcea primele vizite în Transilvania. Satul, cu o istorie de veacuri, impresionează prin autenticitate, păstrarea tradițiilor, conservarea caselor vechi, dar și prin peisajele desprinse din povești, în care natura tronează neatinsă. Toate acestea l-au fermecat pe rege, care a mărturisit deseori că România este „acasă“, mai ales că stră-străbunica mamei sale, contesa Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, s-a născut la Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș, în 1812.
Satul se află în inima Transilvaniei, la nord-vest de Brașov, amplasat într-o vale minunată. Acesta este un punct de plecare perfect pentru a vizita Mesendorf, Roadeş, Cloaşterf și alte sate săsești cu biserici fortificate. Biserica Viscri face parte din patrimoniul UNESCO și originile ei datează din anul 1100, când secuii maghiari s-au stabilit pentru prima dată în sat.
Una dintre măsurile care au fost luate pentru a menține autenticitatea satului este interzicerea mașinilor, astfel că vizitatorii trebuie să își parcheze autovehiculele în parcarea special amenajată la aproximativ 100 de metri de strada principală. Cei care vor să se deconecteze de agitația orașului și să se reconecteze cu rădăcinile românești vizitând Viscri sunt întâmpinați la intrarea în sat de două panouri informative prin intermediul cărora pot afla unde sunt situate unitățile de cazare și restaurantele, dar și unele obiective turistice.
Dragostea Regelui Charles al III-lea pentru satul românesc a pus țara noastră pe harta mondială a turismului tradițional și a contribuit la conservarea patrimoniului arhitectural și cultural.
În afară de casa din Viscri, prinţul Charles mai deţine o proprietate în Valea Zălanului, judeţul Covasna, care este, de asemenea, deschisă turiştilor.